Raskaus ja anemia

Raskaus ja anemia - icon-clock
Raudanpuute on yleisin syy raskausajan anemiaan. Raskausaikana odottavan äidin verimäärä lisääntyy noin 40% ja rautaa tarvitaan lisääntyvään punasolutuotantoon.
Raskaus ja anemia - raskauskuva_3

Raskaus ja anemia

Raskausaikana tarvitaan enemmän rautaa verimäärän lisääntyessä noin 40 %. Veri laimenee, kun veriplasman määrä lisääntyy enemmän kuin punasolujen määrä. Rautaa tarvitaan lisääntyvään punasolutuotantoon sekä loppuraskaudessa myös sikiön punasolutuotantoon.

Raskausajan anemiasta puhutaan, kun hemoglobiinin arvo on alle 110 g/l. Sikiön ja äidin kannalta haitallinen hemoglobiinin arvo on alle 80 g/l. Hemoglobiinipitoisuuden ollessa alle 90 g/l voi sikiön kasvu hidastua. Syitä raskausajan anemiaan voi olla useita, tässä listattuna joitakin:

  • raudanpuute
  • foolihapon puute
  • B12-vitamiinin puute
  • pitkäaikaissairauteen liittyvä anemia

Raudanpuute on yleisin syy raskausajan anemiaan. Anemian oireita ovat muun muassa väsyminen ja sydämen lyöntitiheyden lisääntyminen.

Äitiysneuvolassa seurataan odottajan hemoglobiinitasoa. Tarvittaessa voidaan tutkia lisäksi pieni verenkuva ja ferritiini verikokeella. Ferritiiniarvo kertoo varastoraudan määrän ja on melko hyvä mittari rautatason tutkimiseen.

Raskausajan raudanpuutteesta johtuvaa anemiaa hoidetaan ensisijaisesti suun kautta otettavilla valmisteilla. Käytettävät määrät on syytä tarkistaa neuvolan tai lääkärin kanssa juuri sinulle sopivaksi. Raskausanemiaa voi ehkäistä ottamalla rautalisää raskauden toisen ja kolmannen kolmanneksen aikana. Kaikille raskaana oleville ei rutiinisti suositella rautalisää, ja siksi onkin tärkeää konsultoida neuvolaa tai lääkäriä mahdollisesta rautalääkityksen aloittamisesta.

Kuten raskausaikana muutenkin, myös raudan riittävän saannin turvaamiseksi on syytä ylläpitää monipuolista ruokavaliota.

Lähteet: Terveyskirjasto