Järn från mat

Järn från mat - icon-clock
Järn från kosten är en livsviktig näringsämne som spelar en roll i många kroppsfunktioner, inklusive syretransport, energiproduktion och immunsystemets funktion. Järn är särskilt viktigt för kvinnor, särskilt under menstruationen, eftersom behovet av järn kan vara högre på grund av kraftig menstruationsblödning.
Järn från mat - ruoasta_saatava_rauta_blueiron

Att få järn från kosten är en nyckelfaktor för att förebygga järnbrist. Animaliska livsmedel som kött och fisk innehåller hemjärn, som absorberas effektivare av kroppen än icke-hemjärn som finns i växtkällor. Att inta C-vitamin samtidigt med måltider kan främja järnabsorptionen. Å andra sidan kan ämnen i maten såsom fytater, kalcium och tanniner hämma järnabsorptionen. Därför är en balanserad kost som innehåller både animaliska och vegetabiliska källor till järn viktig för att säkerställa tillräckligt intag av järn.